ÖN ITT VAN:
„Klímastratégia kidolgozása, Éghajlat-változási Platform létrehozása Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében” Közéleti hírek Közlemények 

„Klímastratégia kidolgozása, Éghajlat-változási Platform létrehozása Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében”

„Klímastratégia kidolgozása, Éghajlat-változási Platform létrehozása Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében” elnevezésű programsorozatnak adott helyet 2018. január 18-án (csütörtök)  Kemecse Város Önkormányzata. A rendezvény egy, a megyei klímastratégia megalkotását segítő workshop-sorozat IX. állomása volt, melyen a biológiai sokféleség és a mezőgazdasági termelés kapcsolatát mutatták be, valamint az éghajlatváltozás hatásaira hívták fel a figyelmet a szakemberek.

 

A rendezvény házigazdája, Lipők Sándor polgármester, köszöntötte a résztvevőket, valamint az előadókat.

Majd Visnyovszki Mária, az EuroAdvance Kft. koordinátora felkérte a szakembereket előadásaik megtartására.

Dr. Szabó Béla a Nyíregyházi Egyetem Agrártudományi és Környezetgazdálkodási Intézeti Tanszék docense a Biodiverzitás és a mezőgazdasági termelés kapcsolatára, a ökoszisztémák faji gazdagsága  szempontjából hasznos növények termesztésére, valamint az azokban rejlő lehetőségekre, és a túltermelés okozta problémákra hívta fel a figyelmet.

Dr. Szabó Béla előadás anyaga IDE kattintva megtekinthető.

Rozinka Zsolt Illés, A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály főosztályvezetője a légszennyezettséggel, annak mérésével kapcsolatban adott tájékoztatást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a levegő szennyezettségéhez a legnagyobb mértékben mi magunk járulunk hozzá.

 

„A tudományos kutatások eredményeivel állandóan találkozik minden polgár, de ezeket annyira természetesnek tartja, hogy észre sem veszi. Olyan számára, mint a tiszta levegő, amit csak akkor értékel, ha maga is érzékeli a levegőszennyezést. Furcsamód azonban ilyenkor mindig a tudományt okolja a bajért, pedig csak a tudomány eredményei képesek hozzásegíteni valamennyiünket ahhoz, hogy felismerjük a bajok gyökerét, és hatásosan tudjuk azokat megszüntetni.”

 Beck Mihály

Rozinka Zsolt Illés előadás anyaga IDE kattintva megtekinthető.

Dr. Kiss Ferenc a Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézetének  igazgatója, egyetemi tanára a Biodiverzitás, Az emberi tevékenység hatása az élővilág sokszínűségére című előadásában bemutatta, hogy milyen mértékben tettük tönkre az élővilágunkat, környezetünket, valamint azt, hogy sajnos gyermekeinkre vár a feladat hogy megpróbálják helyrehozni, amennyiben példát tudunk mutatni számukra.

“Ezt a bolygót nem a szüleinktől örököltük, hanem a gyermekeinktől kaptuk kölcsön.”

” Sajnos ez már nem igaz. Nem kölcsönkaptuk a gyermekeinktől a Földet, hanem elraboltuk  tőlük. ’      

Jane Goodall

Dr. Kiss Ferenc előadás anyaga IDE kattintva megtekinthető.

Related posts