ÖN ITT VAN:
Megyery-emlékszoba avatás Közéleti hírek Kulturális hírek 

Megyery-emlékszoba avatás

2019. november 2-án a történelmi Megyery-család az emlékszoba felajánlásával köszönetüket fejezték ki Kemecse Város vezetésének, lakosainak az elmúlt évtizedekben történt korszakos és kiemelkedő tevékenységükért a Megyery-család emlékeinek, történetének példás bemutatásáért, megőrzéséért, ápolásáért.

Lucza János helytörténész bevezetőjében értékelte e több évtizedes együttműködést, a Megyery-család példás történetét a Honfoglalástól napjainkig. “Múltunk tisztelete-jelenünk méltósága” gondolatok jegyében kérte fel Lipők Sándort, Kemecse Város polgármesterét köszöntőjének megtartására.

Lipők Sándor polgármester úr a város nevében megköszönte a családnak emléktárgyaik, bútorzatuk felajánlását, ezzel is megörökítve Megyery (II.) László (1904-1992), felesége Buzinkay Margit (1909-1999), valamint gyermekeik -Csaba, Pál, Emőke és Enikő- valamint azok családjainak emlékét. A város eddig is nagy tisztelettel őrizte a család emlékét és történelmét: Kegyeleti Park, Helytörténeti Konferenciák, emléktáblák, családtörténeti könyv kiadása, koszorúzások jelzik e tevékenységet!

Kemecse város nevében vállalta, hogy a Helytörténeti Múzeumban méltó körülmények között megőrizzük, gondozzuk, ápoljuk, bemutatjuk e családi emlékeket.

A család nevében Csernyus Enikő és Pethőné Csernyus Beatrix köszöntötte a megemlékezés résztvevőit, a kiállítás szervezőit, a város és a múzeum vezetőit. Csernyus Enikő a köszöntőjében a nagyapa, Megyery Pál könyvéből idézett a család ezer éves történetéből emelkedett hangulatú részleteket.

Egyházi áldás és szentelés Szalkó Károly István nagytiszteletű református lelkész és Tamás László római katolikus lelkész közreműködésével.

Az emlékszoba-avatás megható pillanatait fokozta, amikor Prescsák Mihályné Erzsike Megyery László 1922-ben írt versével köszöntötte a megjelenteket.

“Őrizzük a lángot” – Közös mécsesgyújtással zártuk e délutánt, így emlékezve valamennyi elhunyt családtagra Halottak Napja alkalmából!

A család nevében is megköszönjük a részvételt Kemecse Város Önkormányzatának és képviselő-testületének, Abineri Krisztina Vasmegyer Község polgármesterének és képviselőjének, a kiállítás valamennyi támogatójának, segítőjének és a fotózásért Mátyás Tamásnak.

 

Related posts