ÖN ITT VAN:
Adventi koszorú készítése Közéleti hírek 

Adventi koszorú készítése

A tél még csak próbálgatja erejét, de már mindenki készülődik a közelgő ünnepre. Örömmel, felkészüléssel teli időszak veszi kezdetét. Véget érnek a bálozások, a mulatozások, kicsit elcsendesedünk. Ezt tesszük mi is. Készülünk az ünnepre. Kezdetét veszi a karácsony előtti négyhetes felkészülés -az Advent.

Az adventi kifejezés ADVENTUS DOMINI vagyis az Úr eljövetelének kifejezéséből származik. Jelképei a fenyőágak, a gyertyák, az adventi naptár, és az adventi koszorú, melynek hagyománya régmúltra tekint vissza. A koszorút uraló négyes szám a karácsonyt megelőző négy hetet jelzi. Az adventi dísz azért koszorú, mert a kereksége az örökkévalóság szimbóluma. A koszorú fenyőágból készül, melynek zöld színe az eljövendő reményt szimbolizálja. A rajta álló négy gyertya színe három lila és egy rózsaszín. A lila a bűnbánat és a megértés jelképe, a rózsaszín pedig a közelgő ünnep örömét jelenti.

Évek óta él már ez a hagyomány, hogy együtt intézmények, civil szervezetek, közösségek, magán személyek elkészítjük városunk ADVENTI koszorúját a Református templom előtti téren.  A hagyományokhoz híven a templomkertben kap helyett a Betlehem. Ezzel kezdetét veszi az Advent.

Egy idézettel szeretném megköszönni mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak e nap sikeréhez:

„Akik mások életébe fényt hoznak, maguk sem kerülhetik el azt!”

/James Matthew Barrie/

                                                                                                                                              Dócs Bertalanné

Related posts