ÖN ITT VAN:
„Jelek és Csodák” Közéleti hírek Kulturális hírek 

„Jelek és Csodák”

2020. február 1-jén, egy ködös szombati napon csodákban lehetett részünk a kemecsei Katolikus Családok EgyesületénekJelek és Csodák” című rendezvényén. Tavaly határoztuk el először, hogy minden évben tartunk egy olyan rendezvényt, mely túlmutat az egyesületi kereteken és szélesebb közönségnek szól. Témája legyen érdekes, izgalmas, színvonalas, szórakoztató, és vallási, érdekelje a fiatalokat, időseket egyaránt, és ha a téma engedi, a lelkiatyák mellett világi szakembereket is megszólíthassunk.

Az idei témaválasztás a „csodákra” esett. Szívesen fogadta meghívásunkat Hajdu István nyírcsaholyi plébániai kormányzó, Szabados Viktor nyírturai parókus és Kiss Zsolt nyírbátori parókus atya.

A lelkiatyák előadása előtt megemlékeztünk arról, hogy minden évben február elseje a Civilek Napja. Idén 23. alkalommal ünnepelték Magyarországon a másokért tevékenykedő civil szervezeteket. Ehhez a témához kapcsolódva bemutattuk egyesületünk működését, céljainkat, eddig elért eredményeinket, és a katolikus családok összefogását elősegítő 2019. évi programjainkat. Kiemeltük, hogy egyesületünk egyre fontosabb szerepet tölt be egyházközségünk életében. Nemcsak liturgikus keretek között lehet az egyházzal, a keresztény hagyományokkal kapcsolatba kerülni, hanem szabadidős – kötetlenebb – programokon keresztül is, ahol a közös imádkozás és lelki feltöltődés mellett az önfeledt együttlétre, közös beszélgetésekre, a gyerekeknek közös játékra is lehetőségük van. Egyesületünk ezeknek a programoknak a megvalósításához biztosít szervezeti keretet.

A „Ma Betlehemben” kezdetű lengyel karácsonyi ének egyik sora adta Hajdu István atya előadásának mottóját: „Csodát, csodát hirdetünk”. Előadásában a szentté és boldoggá avatás – első hallásra bonyolultnak tűnő – feltételeiről és eljárási rendjéről beszélt. Megtudhattuk, hogy a boldoggá avatás a szentté avatást megelőző lépés. A szentté avatás során a jelöltek életéhez köthető csodákat vizsgálják, olyan eseményeket, melyeket saját tapasztalataink, ismereteink és a tudomány nem tart lehetségesnek. Előadásában mesélt Szent László királyról, a bátor katonák védőszentjéről, akinek sírjánál csodás gyógyulások történtek, és sírját a peres felek gyakran felkeresték, hogy vitáik eldöntésében segítséget kérjenek. István atya saját életében is nagy szerepet játszik Szent László király, hiszen jelenlegi szolgálati helyének, a nyírcsaholyi templomnak a védőszentje.

István atya előadását követően uzsonnával kedveskedtünk a vendégeknek egy kis pogácsa, üdítő és kávé mellett lehetőség volt a kötetlen beszélgetésre.

A szünet után Szabados Viktor atya a Mária kegyhelyekről tartott előadást, amit a csoda fogalmának meghatározásával kezdett. Kiemelte, hogy az emberek vágynak a csodákra, hisznek azok természetfölöttiségében. A Mária-kegyhelyek a Mária-tisztelet kiváltságos helyei. Kialakulásuk többnyire csodának vagy Mária-jelenésnek köszönhető. Máriazell, Csíksomlyó, Medjugorje, Csensztohova, és a négy várost légvonalban összekötő kereszt közepén elhelyezkedő nemzeti kegyhelyünk Máriapócs volt előadásának fő témája. Máriapócshoz mindenki a könnyezés csodáját köti, és kevesen tudtunk arról, hogy egyedül a máriapócsi kegytemplom ferences szerzetesek által készített új kegyoltárát szállító vasúti vagon maradt épen egy bombázás során. Előadása végén a lurdy Szent Bernadett hála imáját olvasta fel nekünk.

Utolsó előadónk, Kiss Zsolt atya nem véletlenül kapta tőlünk azt a felkérést, hogy Szent Pio atya csodákkal teli életét mutassa be. Zsolt atya pár évvel ezelőtt elzarándokolt San Giovanni Rotondoba, ahol Pio atya 1916-tól haláláig élt. Saját fotókkal, élményekkel gazdagított úti beszámolót hallottunk tőle. Megtudhattuk, hogy Pio atya testén 1918. szeptember 20-án megjelentek Krisztus látható, vérző sebei, a stigmák. Az Úr Jézus egyszer azt mondta neki:

„Ötven évig viseled sebeimet, azután hozzám jössz.”

Így is lett: pontosan ötven év múlva halt meg, s halála pillanatában a sebek behegedtek. A stigmatizáció mellett több más, igazolt rendkívüli jelenség is kísérte Pio atya életét: a gyónók lelkének, gondolatainak olvasása, bilokáció. Pio atya több ezer kilométer távolságban is feltűnt, ugyanabban a pillanatban, amikor a kolostorban tartózkodott. Magyarokhoz kapcsolódik az a bilokálás, amikor Mindszenty bíboros cellájában jelent meg.

A jelenlévők nevében is elmondhatom, hogy csodákban volt részünk ezen a napon. Soha nem halott történeteket, életutakat hallhattunk, a szentté és boldoggá avatás bonyolult egyházjogi eljárásait ismerhettük meg, és a bemutatott fotókon keresztül csodás városokban járhattunk. Mindhárom előadónk a saját életéből is merített egy-egy példát, melyet mai napig is csodaként élnek meg. Talán mindannyiunk életében vannak ilyen pillanatok. Ne menjünk el mellettük. Ahogyan Tamás László atya, egyesületünk elnöke, egyházközségünk plébánosa a program megnyitójában elmondta, hagyjuk, hogy a szemünkről is eltűnjön a ködfátyol, és akkor megláthatjuk, hogy a hétköznapi életünkben mennyi csoda történik.

Igyekeztünk gondoskodni arról, hogy ezek a gondolatok mindig szem előtt legyenek, ezért hűtőmágnest ajándékoztunk vendégeinknek, melyen Pulveri Peti csodás fotója mellet az a szöveg állt, hogy: „Csodák között élünk!” 

Köszönjük az idei programunk résztvevőinek, hogy velünk tartottak ezen a délutánon, és köszönettel tartozunk a szervezőknek, közreműködőknek a program megvalósításáért.

Igyekszünk a hagyományt tovább folytatni, a tavalyi „család”, az ide „csoda” témát is felülmúlni, és jövőre újabb izgalmas előadásokkal várni a közönséget. Egyesületünk tagjaival azt valljuk, hogy ezek az összejövetelek erősítik hitünket, összetartozásunkat.

Sztupáné dr. Ignéczi Mónika
egyesületi tag

Related posts