ÖN ITT VAN:
Tájékoztatás – A Koronavírus második szakasza Közéleti hírek Közlemények 

Tájékoztatás – A Koronavírus második szakasza

A járvány második szakaszához – a csoportos megbetegedések szakaszához – értünk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol jelen lehet a vírus. 

A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, és aki teheti, az maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat, nem lehet elfogadni ebben a szituációban sem a fegyelmezetlenséget, sem a humorizálást, ennek nincs itt a helye. Megszervezés alatt van, hogy a mentőszolgálat a fertőzésgyanús emberektől otthonukban vegyen mintát, az ehhez szükséges eszközöket már kiszállították. Az ilyen esetek nem a sürgős kiszállás kategóriába tartoznak, de ellátatlanul senki sem marad.

Ezentúl azoknak a koronavírus-fertőzötteknek, akik tünetmentesek vagy csak enyhe tüneteket mutatnak, otthoni karanténban kell maradniuk. Akik betegek, tehát súlyosabb tüneteik vannak, természetesen kórházba kerülnek.

Csütörtökön is ülésezett a koronavírus miatt az Operatív Törzs, amelynek ülése előtt Kovács Zoltán néhány változásról tett bejelentést: a védekezés újabb szakaszába lépett, és minden arra mutat, hogy nem tudjuk elkerülni a tömeges megbetegedések fázisát is. Jönni fog a tömeges megbetegedések szakasza, egyelőre nem tudni, hogy mikor, de elkerülhetetlen.

A sajtótájékoztatón elhangzott legfontosabb információk:

  • Ellenőrzik, és büntetik azokat, akik nem tartják be a kereskedelmi egységek nyitvatartására vonatkozó szabályokat. A dohányboltok a lakosság szerepének ellátásában zajló szerepe miatt lehetnek nyitva.
  • Mindenki felelőssége, hogy fertőzöttként, hiába érzi magát egészségesnek, izolálja el magát, ne fertőzzön. Jelenleg 355 házi karanténban lévő ember van, a rendőrség összesen 8293 ellenőrzést végzett e körben.
  • A mai WHO ajánlás szerint minden gyanús esetet laboratóriumi vizsgálattal kell ellenőrizni, és a szoros kontaktokat kell vizsgálni. Magyarországon ez zajlik a kezdetektől, mondta Müller Cecília.
  • Péntektől már egy stúdióból fognak sajtótájékoztatót tartani. Előzőleg e-mailen kell kérdéseket küldeni, és a résztvevők körét ki fogják terjeszteni.
  • Továbbra sem tervezik a kijárási tilalmat.

Related posts