ÖN ITT VAN:
A magyar haditengerészek emléknapja Közéleti hírek Kulturális hírek 

A magyar haditengerészek emléknapja

Az első világháborúban Magyarországról bevonult katonák közül több mint hatszázezer idegen földben, illetve tengerben nyugszik. Az Osztrák – Magyar Monarchia a világ hatodik legnagyobb és legkorszerűbb flottájával rendelkezett, a legénység húsz százaléka pedig magyar volt. Körülbelül 27 ezer tiszt és matróz teljesített szolgálatot. 

Az Országgyűlés 2016-ban nyilvánította június 10ét a magyar haditengerészek és a hősi halált halt magyar haditengerészek emléknapjává.

Városunk Bátori Mihály (1891-1952) haditengerész személyén keresztül kötődik a több mint 100 éve történt hadieseményekhez. 1912 és 1918 között 6 éven át teljesített katonai szolgálatot az Adriai-tengeren, a Zrínyi hadihajónSzüleinek írt leveleiben rendre beszámolt a hadieseményekről, valamint számos fényképes üdvözlettel köszöntötte családját. A világháború befejeztével, a katonai szolgálat végével 1918-ban, Kemecsén kötött házasságot.

2021. június 10-én Kemecse Város Önkormányzatának képviseletében koszorút helyeztünk el az 1952-ben elhunyt haditengerész síremlékénél.

Emlékét őrizze kegyelet és tisztelet!

Related posts