ÖN ITT VAN:
Kemecse az I. világháborúban – Helytörténeti Konferencia Közéleti hírek Kulturális hírek 

Kemecse az I. világháborúban – Helytörténeti Konferencia

Kemecse Város Önkormányzata és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület szervezésben, 2021. szeptember 25-én az Arany János Református Általános Iskolában került sor a 17. Helytörténeti Konferenciára, melynek témája: Kemecse és az I. világháborúban.

A Helytörténeti Konferencia aktuális témájához kapcsolódva Demecserből Vitális Zsombor előadásában a magyar katonai takarodót hallhattuk. Zsombor a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának harmadéves hallgatója.

A konferenciát dr. Hostyisószky István jegyző úr a város nevében történeti távlatokat összegző elemzéssel nyitotta meg. Intézményfenntartóként Szalkó Károly István református lelkész köszöntötte a konferencia résztvevőit. 

A rendezvényen négy előadó tartott izgalmas és érdekfeszítő előadást, melyek révén újabb adalékokkal tudták gazdagítani a korszak eseményeit. Dr. Vinnai Győző történész, országgyűlési képviselő előadásában a nagyhatalmi törekvéseket és történéseket ismertette az 1870-es francia-porosz háborútól kezdve a világháborún és az azt követő éveken keresztül, mintegy keretet adva a konferenciának. A következő előadó dr. Bene János, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum címzetes múzeumigazgatója a kemecsei hősökről és áldozatokról tartott előadást, valamint bemutatta azokat a gyalogos, lovas és tüzér alakulatokat, melyekben a kemecsei katonák szolgáltak. Dr. Holmár Zoltán, a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény történésze a hősi emlékműállítási mozgalmat, valamint a kemecsei járás első világháborús emlékműveit mutatta be. Őt követte a program főszervezője, Lucza János helytörténész, aki a kemecsei antant hadifogolytáborról és kórházról osztotta meg gondolatait az előadás résztvevőivel, egyúttal szemléletesen elemezte Kemecse életét a világháborús mindennapokban. A konferencia vendéglátással és népies ételkóstolóval ért véget.

Vitális Zsombor harmadéves joghallgató

Dr. Hostyisószky István jegyző úr és  Szalkó Károly István református lelkész köszöntői

Márkusné Tóth Gizella tanárnő, a konferencia örökös moderátora, kiváló levezetője

Dr. Vinnai Győző történész, országgyűlési képviselő

Dr. Bene János történész, címzetes múzeumigazgató


Dr. Holmár Zoltán történész

Lucza János helytörténész, főszervező

A konferencia sikeréhez a színvonalas előadók és előadások mellett kiemelkedett az a nagyszámú és lelkes, önzetlen szervezés, támogatás, melyet az intézmények és a támogatók nyújtottak. Csak néhány példa a sok közül:

  • Az Általános Iskola vezetői, dolgozói
  • A Református Egyház buszt adott a nyíregyházi szakemberek szállítására
  • A Jegyző úr a város nevében elemző, történelmi távlatokat összegző megnyitót tartott
  • Kocsisné Lisovszki Gyöngyi könyvtárvezető, leányával, dr. Kocsis Alizzal, a Kelemen Róbert és Ignéczi Attila által berendezett, oda-visszaszállított technikai eszközöket (hangosítás, vetítés) precízen kezelték
  • Hajnal Éva pénteken és szombaton mindent kézben tartott
  • Ficsor Erzsébet a kezdéstől a végéig jó háziasszony volt
  • A Perec Bt., Varga István, Iglai Ferencné, a Kemecsei Görögkatolikus Egyház, az Aranyeső Klub, a Buda házaspár, Nagy Lajos, Négyesi Krisztina jelentős tárgyi és anyagi hozzájárulással támogatta a konferenciánkat

 

Vinnai Győző történész, országgyűlési képviselő büszkén emlegette a 30 évvel ezelőtti első előadását Kemecsén, Trianonról. Kiemelte a szombati konferencia precíz szervezését, tartalmi értékeit.

 

Fotók a konferencia résztvevőiről:


Related posts