ÖN ITT VAN:
DONI MEGEMLÉKEZÉS 2023. JANUÁR 12-ÉN Közéleti hírek Kulturális hírek 

DONI MEGEMLÉKEZÉS 2023. JANUÁR 12-ÉN

1943. január 12-én a II. világháborúban a 2. magyar hadsereg próbálta véghezvinni a lehetetlent, feltartóztatni a létszámban és felszereltségben erősebb szovjet hadsereget a Don folyó partjánál. A katasztrófa 80. évfordulója alkalmából, 2023. január 12-én megemlékeztünk azokról a magyar katonákról, akik kötelességük teljesítése közben estek el a Don-kanyarnál.

Ők nemcsak áldozatok voltak, hanem egyben hősök is. A kötelességteljesítés, a bajtársiasság, és a helytállás hősei, pedig nem készültek hősnek lenni. Szívesebben élték volna mindennapi életüket családjuk körében, de a parancs háborúba szólította őket. A 2. magyar hadsereg története az egyszerű szolgálatteljesítő katona krónikája.
 
A református templomban imádságot mondott Fodor József Benjamin lelkész úr, Szalkó Károly István tiszteletes úr és Tamás László plébános úr.
 
 
    
 
Ezt követően a résztvevők a templomkertben lévő Hősi Emlékműnél Pokoraczkiné Petró Renáta előadásában meghallgattak egy részletet Kustra Ferenc József: A Don-kanyariak emlékére című művéből.
 
A megemlékezés a Himnusz eléneklésével és mécsesgyújtással zárult, ahol az egyházak képviselői, Kemecse város képviselő-testülete, az intézmények vezetői, a civil szervezetek megjelent tagjai és az egyéni emlékezők elhelyezték az emlékezés mécseseit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kegyelettel őrizzük szívünkben emléküket!
 

Related posts