ÖN ITT VAN:

Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az egyesület 1925-ben alakult. A tűzoltóság korai éveinek nyomai még ma is láthatóak a Polgármesteri Hivatal udvarán. Az első benzines kismotorfecskendő munkája a 60-as évek elejétől volt megfigyelhető.
 
1964-ben a Kemecsén megtartott járási, Nyírbogdányban megyei, Szolnokon országrészi Tűzoltó Egyesület kiemelkedő eredményeket ért el, majd folyamatosan részt vett a helyi tűzoltó csapat a versenyeken.
 
A technika fokozatos fejlődése során a kismotorfecskendők is modernizálódtak. A korábban használt 400-as mellé vásároltak egy 800-as fecskendőt tömlővel, felszereléssel együtt, amit még a mai napig is használnak. A kor fejlődése miatt felszereltségük Honda szivattyúval bővült. A Tűzoltó Egyesület önálló 150 m2-es laktanyával rendelkezik, amely a térségben egyedülálló.
 
A Tűzoltóság egyesületi formában működik és ellátja a településen a kisebb tűzoltási, tűzkár elhárítási feladatokat. A munkát segíti, hogy a település ivóvízhálózata teljesen kiépült. A feladatok ellátásához, működéséhez szükség lenne egy gépjárműfecskendőre és riadóhálózatra.
 
A városmentő tűzvédelmét a Riasztási és Segítségnyújtási Terv alapján a nyíregyházi hivatásos önkormányzati tűzoltók végzik. A tűz- és káresetek kezdeti szakaszban történő gyors és hatékony felszámolása érdekében szükségesnek tartjuk az ÖTE szakmai fejlődésének elősegítését. Az önkormányzat segítségével 20 fő 40 órás alapfokú tanfolyamon vett részt, napjainkban 1 fő parancsnoki tanfolyamon és 3 fő 240 órás tanfolyamon veszt részt.
 
Az önkéntes tűzoltók a polgárőrség sorait is erősítik. Együttműködési megállapodás született a két szervezet között. Az együttműködő felek széleskörűen együttműködnek a város közbiztonsága, lakóinak élet- és vagyonbiztonsága megteremtésében, a településen a tűzmegelőzési, valamint a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásában a rendelkezésre álló személyi feltételek és anyagi, technikai eszközök célszerű, összehangolt alkalmazásában.
 
A távlati cél között szerepel az Önkéntes Köztestületi Tűzoltósággá való alakulás, melynek feltételei pályázat útján és képviselő-testületi támogatással szeretnénk megvalósítani.
 
A tűzoltóság figyelmet fordít a korábbi hagyományok megőrzésére, több olyan régi eszközt, tűzoltókocsit mentettek meg az enyészettől, melynek ma már valóban muzeális érteke van.